13 mar 22:12
Metis: def wart bezwglednej.
13 mar 22:12
Jack: wlasciwie to kiedy domkniesz, to sprawa otwarta, mianowicie, jakkolwiek zrobisz
to i tak wyjdzie odp. poprawna
np. dla 3 przedzialow
(−∞;2> , (2;3) , <3;∞)
to to jest mozna by rzec rownowazne, z
(−∞;2) , <2;3> , (3;∞)
itd.
13 mar 22:14
Jack: przy czym ja zawsze preferuje zapis, ze jak mam
(−∞ ; 0)
(od jakiejs ujemnej do zera, to zawsze przy zerze robie otwarty)
gdyz wtedy to ma sens, bo znaki zmieniamy dla ujemnych a zero jest nieujemne, wiec
lepiej nastepny przedzial zrobic <0; ... czyli przy zerze domkniety...
no ale ogolnie to jak kto woli.
13 mar 22:20
Maciek: np.
x+1−2|1−x|=|3−x|
robiłem w następujących przedziałach
1) x∊ (−∞,1> 2) x∊(1,3) 3) x∊<3,+∞)
i wyszło mi że x∊(1,3)
a w odpowiedziach jest x∊<1,3>
więc dlaczego tutaj należało domknąć oba końce 2) przedziału?
13 mar 22:21
Jack: No sprawdzmy wg twojego :
1) x∊(−∞;1>
x+1 −2(1−x) = (3−x)
x+1−2+2x+x−3=0
4x=4
x=1, 1∊(−∞;1> wiec jest ok,
2) x ∊ (1;3)
x+1 − 2(x−1) = (3−x)
x+1−2x+2−3+x=0
0=0
zatem rozw. jest caly przedzial (1;3)
3) x ∊ <3;∞)
x+1 − 2(x−1) = (x−3)
x+1−2x+2−x+3=0
−2x=−6
x = 3, 3 ∊ <3;∞), wiec jest ok
zatem rozw. to suma 1) , 2),3)
czyli {1} U (1;3) U {3} zatem odp. to <1;3>
13 mar 22:35
Maciek: Chochlik przy obliczeniach
![](emots/2/kwasny.gif)
dziękuję i przepraszam
13 mar 22:43
Jack:
13 mar 22:46