Przebieg zmienności funkcji, monotoniczność i ekstrema.
Mimoza: Witam!
Zadanie to dotyczy przebiegu zmienności funkcji, a dokładniej momentu w którym utknęłam.
y=(1−x)/((x+2)
D: x∊R\{−2}
Dochodzę do momentu w którym muszę obliczyć 1 pochodną (monotoniczność i ekstrema)
y'=(1−x)/(x+2)= −3/(x+2)
2 i daną pochodną przyrównuję do 0
−3/(x+2)
2=0
−3=0
Co to oznacza? Nie ma ekstremów, monotoniczności?
W jaki sposób mam to zapisać/wyjaśnić na egzaminie?
2) Co się dzieje jeżeli obliczam pochodną (znowu te monotoniczności i ekstrema), a następnie
deltę i wychodzi mi ona ujemna. Jak ma to zapisać, co się dzieje z funkcją?
Nie ma konkretnego przykładu, ale spotkałam się już z czymś takim i nie wiedziałam co zrobić
![emotka](emots/1/smutny.gif)
.
13 mar 21:54
Tadeusz:
toć to funkcja homograficzna ... to że nie ma ekstremów nie znaczy że nie jest monotoniczna
13 mar 22:02
Mimoza: Dziękuję serdecznie za odpowiedź! To wiele wyjaśnia
![](emots/2/jezyk1.gif)
.
13 mar 22:08
Tadeusz:
13 mar 22:11
Jack: po przyrownaniu do zera otrzymujemy sprzecznosc (czyt. brak ekstremow)
co do monotonicznosc
y'>0 funkcja rosnie
y'<0 funkcja maleje
jednakze
mianownik to liczba do kwadratu czyli > 0
zatem skoro licznik jest ujemny, to liczba ujemna podzielona przez dodatnia da liczbe ujemna.
wniosek :
funkcja malejaca w calej swojej dziedzinie.
13 mar 22:12
Mimoza: Dziękuję Jack teraz już wszystko rozumiem
![](emots/2/zeby.gif)
!
13 mar 23:07
Jack: wlasciwie to moznaby sie troszke poklocic co do malejacej w calej swojej dziedzinie
bo jak spojrzymy na wykres z lewej strony minus dwojki, to widzimy ze funkcja idzie w dol,
nieskonczenie w dol.
Natomiast z prawej strony minus dwojki idzie z gory w dol.
To pytanie − jak to moze byc malejaca skoro idzie w dol i nagle jest na gorze ?
wiec bezpieczniej jest zapisac
dla x ∊ (−∞;−2) funkcja maleje
dla x ∊ (−2;∞) funkcja maleje.
13 mar 23:12