P(A u B) >= 1/3
na szybko: P(A) = 1/4
P(B) = 1/3
Udowodnij, że P(A u B) >= 1/3
19 sty 21:05
naszybko: zzz
19 sty 21:14
sc: P(A)+P(B)−P(AnB)=P(AuB)
19 sty 21:15
naszybko: tak znam ten wzor dobrze tyle ze czesci wpolnej podanej nie mam wiec troche lipa z tym
udowadnianiem... byłoby bardzo miło gdybyś rozpisał mi dokładnie jak ty to widzisz
19 sty 21:25
sc: tym razem ja mam zaćmę
moment
19 sty 21:30
sc: jeśli się nie mylę to zawsze zachodzi P(A)>=P(AnB) oraz P(B)>=P(AnB)
zatem
P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)>= P(A)+P(B)−P(B)>= 1/3
Jeśli prawdziwe są pierwsze 2 nierówności, to reszta powinna być ok
zaraz posprawdzam
19 sty 21:57
naszybko: daj znac jak wymyslisz cos jeszcze

badz co badz, masz chyba racje w tym co napisales
19 sty 22:08
sc: tak jest, bo AnB⊆B, zatem P(AnB)<=P(B)
19 sty 22:09
19 sty 22:10