Podane wzory funkcji otrzymano przez przesuniecie rownolegle o dany wektor.
moniq: Podane wzory funkcji otrzymano przez przesuniecie rownolegle wykresu f(x)=a/x o dany wektor
u=[p,q]. Wyznacz a,p,q.
| 3 | | −43 | | 1 | |
a) 2x−9/5x−1 idoszlam do momentu ze to = 2/5 + −8 |
| /5x−1 = |
| · |
| = |
| 5 | | 5 | | 5x−1 | |
| −43 | |
|
| + 2/5. I wychodzi nie tak jak jest w odp.:(( Ładnie proszę... pomoze ktos ![](emots/2/pytajnik.gif) |
| 25x−5 | |
![emotka](emots/1/mruga.gif)
co robie źle
![](emots/2/pytajnik.gif)
13 mar 21:40
Tadeusz:
skoro masz funkcję
| 2x−9 | | 2/5(5x−1)−43/5 | | 2 | | | |
g(x)= |
| = |
| = |
| − |
| |
| 5x−1 | | 5x−1 | | 5 | | | |
dalej sama
13 mar 21:56
13 mar 22:40
moniq: Ok rozumiem
![emotka](emots/1/mruga.gif)
ale dalej nie wiem czemu to moje jest źle
13 mar 22:43
Tadeusz:
Twoje nie jest źle ... ale nie jest w postaci takiej z której wprost odczytasz a, p i q
13 mar 22:49
moniq: To Dlatego ze mam minusa przed 43
![](emots/2/pytajnik.gif)
Nie chce byc taka męcząca ale jak.nie. bede wiedziec czemu
to zle robie to bede to powtarzac nieswiadomie nawet przy rozw innych zad
13 mar 22:54
moniq: Nie no napewno nie otego minusa chodzi ...musi byc cos innego...
13 mar 22:56
Tadeusz:
to akurat bez znaczenia ( z tym minusem)
Musisz mieć postać
ten x w mianowniku ma być "golutki"
13 mar 22:57
moniq: Wow super
![](emots/2/zeby.gif)
Dzieki wielkie. Jestes moim geniuszem
13 mar 23:04
Tadeusz:
... tłumacz dziewczynie na wszelkie sposoby ... jak usłyszy, że na golaska pojmie od razu
13 mar 23:06
13 mar 23:10
Tadeusz:
... i do tego jaka zadowolona
13 mar 23:12