a
Przee: rozwiązując taką nierówność:
|2x−6|≥1
mogę zrobić tak:
2x−6≥1 v −2x+6≥1?
czy takie przykłady należy robić tak:
2x−6≥1 v 2x−6≤−1
13 mar 21:40
Adamm: przecież to to samo
13 mar 21:43
zef: No raczej nie to samo, spójrz na znaki.
Drugi sposób jest ok.
13 mar 21:50
relaa:
Przecież 2x − 6 ≤ −1 ⇔ −2x + 6 ≥ 1.
13 mar 21:52
zef: czyli się wszystko zgadza
13 mar 22:00
Przee: A więc tylko ten drugi sposób jest poprawny?
13 mar 22:55
Jack: oba co napisales/as sa poprawne i znacza dokladnie to samo
tylko to drugie jest pomnozone razy (−1)
to Adamm napisal.
13 mar 22:59