Równanie z parametrem
lepus: dla jakich wartości parametru m równanie x4+(1−2m)x2+m2−1=0
a) Ma dokładnie jedno rozwiązanie
b) Ma dokładnie 2 rozwiązania
c) Ma dokładnie 3 rozwiązania
d) Ma dokładnie 4 rozwiązania
Pod x2 podstawiam t
Mógłby mi ktoś napisać, jakie założenia muszą być spełnione do każdego z podpunktów?
13 mar 20:40
jakubs: a) Co oznacza, że równanie ma jedno rozwiązanie ?
Trzeba pomyśleć nad Δ i t.
Jakie one muszą być ?
14 mar 16:08
ElizaR: Dyskusja równania bikwadratowego jest z reguły długa.... Daję więc tylko jej szkic
Fakt: równanie 4 stopnia da się co najmniej przedstawić jako iloczyn dwóch trójmianów
kwadratowych...
Zatem możemy przyjąć następującą charakterystykę WIELOMIANOWĄ rozwiązalności tego równania:
0 rozwiązań ⇔ równanie ma postać: (trójmian nierozkładalny)(trójmian nierozkładalny) =0
1 rozw. ⇔ równanie ma postać:
a) (x − A)4 =0 lub
b) ( x − a)2 (trójmian nierozkładalny) = 0
2 rozw. ⇔ równanie ma postać:
c) ( x − A)( x − B )(trójmian nierozkładalny)=0
d) ( x − A)2( x − B )2=0
e) ( x − A)3( x − B ) = 0
3 rozw. ⇔ równanie ma postać:
f) ( x − A )( x − B )( x − C)2 = 0
4 rozw. ⇔ równanie ma postać:
g) (x − A)(x − B)(x−C)(x −D) = 0.
W warunkach tych pojawiają się pierwiastki wielokrotne; musimy zatem zbadać ich występowanie.
Fakt: Wielomian przyjmuje pierwiastek k−krotny w danym punkcie, gdy się w nim zeruje w oraz
się zerują jego popchodne aż do rzędu k−1, natomiast pochodna rzędu k jest niezerowa w tym
punkcie.
Badanie istnienia pierwiastka podwójnego:
=================================
muszą być spełnione jednocześnie warunki:
x4+(1−2m)x2+m2−1=0
4x3 + 2(1−2m)x =0
12x2 + 2(1 − 2m) = 0.
Startując od drugiego z tych warunków otrzymamy:
x = 0 dla m = ±1 : wtedy x=0 pojawia się jako "samotny" pierw. podwójny.[ postacie b) i f) ]
oraz dla m = 5/4 wynika
postać równania ( x + √3/2)2(x−√3/2)2 = 0 ( wtedy pierwiastki podwójne wystepują w
parze)
Badanie pierw. trzy i czterokrotnych:
============================
Stosując analogiczne rozumowanie dla pierw trzy− i czterokrotnych, wnosimy, że takie pojawić
się nie mogą [ eliminujemy zatem postacie a) i e) ]
Przystępujemy teraz do charakterystyki WYRÓZNIKOWEJ REZOLWENTY ( x2 =y) naszego równania:
Δ = 5 − 4m.
Δ < 0 ⇔ m > 5/4 ⇒ równanie nie ma rozwiązań
Δ = 0 dla m = 5/4 stąd mamy znaną już postać równania ( x + √3/2)2(x−√3/2)2 = 0
Δ > 0 ⇔ m< 5/4. Otrzymujemy dwa zera rezolwenty, które mogą być:
1) znaków róznych ⇔ m2−1 < 0 ⇔ m ∊ (−1; 1) mamy wtedy DWA rozwiązania na x
2) znaków ujemnych ⇔ (2m −1 < 0 & m2 − 1 > 0 ) ⇒ m<−1 BRAK rozwiązań na x
3) znaków dodatnich ⇔ (2m −1 >0 & m2 − 1 > 0 ) ⇒ m > 1 (& m< 5/4 ) CZTERY rozwiązania
Składając wszystkie warunki powyższej dyskusji otrzymamy:
m∊(−∞ ; 1) BRAK rozw.
m = −1 JEDNO rozw.
m ∊(−1; 1) DWA rozw.
m = 1 TRZY rozw.
m∊ (1; 5/4) CZTERY rozw.
m = 5/4 DWA rozw.
m > 5/4 BRAK rozw.
15 mar 01:39
ElizaR: Poprawka : trzeci warunek na pierwiastek podwójny to oczywiscie
12x2 + 2(1 − 2m) ≠= 0.
To ze zmęczenia. prosze mi wybaczyć...
15 mar 01:54
Jerzy:
Podstawienie: x2 = t
a)
1) Δ = 0
2) xw = 0
b)
1) Δ = 0
2) xw > 0
lub
1) Δ > 0
2) t1*t2 < 0
c)
1) Δ > 0
2) t1*t2 = 0
3) t1 + t2 > 0
d)
1) Δ > 0
2) t1*t2 > 0
3) t1*t2 > 0
15 mar 08:21