Rozwiąż równanie
Adi: Rozwiąż równanie
2x7−x4−x=0
13 mar 20:31
Antonni: x(2x6−x3−1)=0 to x=0 lub 2x6−x3−1=0
x3=t
2t2−t−1=0
koncz
13 mar 20:34
Adamm: 2x7−x4−x=0
x(2x6−x3−1)=0
x=0 lub 2x6−x3−1=0
x=0 lub x3=1 lub x3=−1/2
x=0 lub x=1 lub x=−1/3√2
13 mar 20:36
Tadeusz:
x(2x
6−x
3−1)=0
x
1=0
x
3=t
2t
2−t−1=0
Δ=1+9
t
1=−1/2
t
2=1 ....dalej dla Ciebie
13 mar 20:37
Antonni: I prosze takze Adi odpowiedziec na pytanie dlaczego nie robimy zalozen co do t?
13 mar 20:38
Adi: Dzieki
13 mar 20:45
Adi: Jakos wypadło mi to z głowy heh
13 mar 20:46
Antonni: Nie robimy bo istnieje pierwiastek stopnia trzeciego (ogolnie nieparzytstego) z liczby
ujemnej
13 mar 20:50
Maryla27:
2x7 − x4 − x = 0
x(2x6 − x3 − 1) = 0
x(x6 + x6 − x3 − 1) = 0
x(x6−x3 + x6 − 1) = 0
x[x3(x3 − 1) + (x3 − 1)(x3+1)] = 0
x(x3−1)(x3+x3+1)=0
x(x3−1)(2x3+1) = 0
x = 0 v x3 = 0 v 2x3 + 1 = 0
13 mar 20:56
Maryla27: x3 = 1
ostatnia linijka
13 mar 20:58