ozwiąże mi ktoś układ równań graficznie i algebraicznie z wartością bezwzględną?
waliiim: rozwiąże mi ktoś układ równań graficznie i algebraicznie z wartością bezwzględną? najlepiej z
komentarzem dzięki
|2x|−|5y|=−11
|3x|+|4y|=18
13 mar 20:29
waliiim: ratujcie serio bo nie wiem jak
13 mar 20:50
Tadeusz:
a przekształć to sobie z "polskiego na nasze"
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
|5y|=|2x|+11 ⇒ |y|=|2x/5|+11/5
|4y|=−|3x|+18 ⇒ |y|=−|3x/4|+18/4
dalej sam
13 mar 20:56
waliiim: prosze
13 mar 20:56
Eta:
2|x|−5|y|= −11 /*(−3)
3|x|+4|y|=18 /*2
−6|x|+15|y|=33
6|x|+8|y|=36
+ −−−−−−−−−−−−−−
23|y|=69 ⇒ |y|=3 ⇒ y=3 v y= −3
2|x|=15−11 ⇒ |x|=2 ⇒ x=2 v x= −2
Odp : (2,3) , (−2, −3)
13 mar 20:57
waliiim: to wiele wyjaśnia dzięki
13 mar 20:57
Antonni: pierwsze rownanie
−|5y|= −11−|2x|
|5y|= 11+|2x|
5|y|= 11+2|x|
Przypadki
1 x≥0 i y≥0
masz rownanie postaci
2> x≥0 y <0
3. x<0 i y≥0
4. x<0 i y<0
Do kazdego przypadku napisz wzor funkcji
Rysujesz w ukladzie wspolrzednych
tak samo rozpatrujesz drugie rownie
13 mar 20:59
Janek191:
I 2 x I − I 5 y I = − 11 / 3
I 3 x I + I 4 y I = 18 / *2
−−−−−−−−−−−−−
I 6 x I − I 15 y I = − 33
I 6 x I + I 8 y I = 36
Odejmujemy stronami
I 8 y I + I 15 y I = 99
8 I y I + 15 I y I = 99
23 I y I = 99
| 99 | | 99 | |
y = − |
| lub y = |
| |
| 23 | | 23 | |
Oblicz x
13 mar 21:02
Pytający:
|y|=(2|x|+11)/5
|y|=(18−3|x|)/4
13 mar 21:04
Janek191:
69
Skąd się wzięło 99 ?
13 mar 21:04
Timor i pumba: Za duzo
π było
13 mar 21:07
Eta:
Bo ....."gary" nie umyte
![](emots/2/zeby.gif)
13 mar 21:11