Graniastoslupy
Xxx: Objętość prawidlowego graniastoslupa czworokatnego wynosi 64√3 /3 a przekątna podstawy ma
długość 4√2 Oblicz kąt alfa nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
13 mar 19:59
Janek191:
| | √3 | |
V = 0,5 d2*h = 64 |
| i d = 4√2 |
| | 3 | |
więc
| | √3 | |
0,5 *32 h = 64 |
| / : 16 |
| | 3 | |
a = 4
więc
| | 48 | | 144 + 48 | | 192 | | 64*3 | |
p2 = a2 + h2 = 16 + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | a | | 4 | | 12 | | 3 | | √3 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | p | | | | 8√3 | | 2√3 | | 2 | |
α = 30
o
=========
15 mar 09:31