tożsamość
krejzooolka 97: Udowodnij tożsamość
a) (1+ sinα)(1−sin2)=cosα * ctg α * sinα
b) sinα( 1/ctgα + 1/tg2) = 1/cos α
13 mar 19:56
Tadeusz:
ogarnij się ... spamujesz z tymi samymi błędami
13 mar 19:57
Jerzy:
Copy...paste.
13 mar 19:59
krejzooolka 97: b) sinα( 1/ctgα + 1/tgα) = 1/cos α
13 mar 20:03
Janek191:
a) L = 1 − sin
2 α + sin α − sin
3α = sin
2 α + cos
2 α − sin
2α + sin α*( 1 − sin
2 α) =
= cos
2 α + sin α*cos
2α
| cos α | |
P = cos α* |
| *sin α = cos2α |
| sin α | |
a) Jest pewnie źle przepisane
13 mar 20:03
krejzooolka 97: dobrze jest a
13 mar 20:08
Tadeusz:
jak Ci Janek191 mówi, że źle to przynajmniej sprawdż
tam pewnie jest
(1+sinα)(1−sinα) a nie jakieś bzdety typu (1+sinα)(1−sin2)
13 mar 20:12
krejzooolka 97: taki mam przykład
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
to sa pytania ze sprawdzianu ktory mielismy w szkole
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
wiec pisze jak
jest ale byc może nauczycielka cos pomyliła
13 mar 20:14
Tadeusz:
zauważ, że (1+sinα)(1−sinα)=1−sin
2x=cos
2x
a po prawej stronie masz:
| cosx | |
cosx* |
| *sinx=cos2x |
| sinx | |
13 mar 20:26
krejzooolka 97: nie rozumiem
13 mar 20:27
Antonni: To jakim cudem jestes w liceum czy technikum skoro tego nie rozumiesz ?
13 mar 20:30
Tadeusz:
a czego nie rozumiesz?
− wzorów skróconego mnożenia
− jedynki trygonometrycznej
− przekształcenia i skrócenia przez sinx koniecznie z założeniem sinx≠0
13 mar 20:30