Geometria analityczna
nicnieumiem:
![rysunek](rys/130443.png)
Punkty A=(−3,−1), B=(4,0) są wierzchołkami rombu ABCD, którego wierzchołek D
leży na prostej o równaniu y=−x+6. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
Proszę o rozwiązanie tego zadania krok po kroku
13 mar 19:44
Janek191:
![rysunek](rys/130450.png)
k : y = − x + 6
D = ( a , − a + 6)
I A B I =
√50
oraz
I AD I =
√50
(a + 3)
2 + ( − a + 6 + 1)
2 = 50
a
2 + 6 a + 9 + 49 − 14 a + a
2 = 50
2 a
2 − 8 a + 8 = 0 / : 2
a
2 − 4 a + 4 = 0
( a − 2)
2 = 0
a = 2
− a + 6 = 4
D = ( 2, 4)
=========
→
AB = [ 7, 1 ]
oraz
→
DC = [ x − 2, y − 4 ] = [ 7, 1] ⇒ x = 9 i y = 5
C = ( 9, 5)
==========
13 mar 20:34
Eta:
![rysunek](rys/130452.png)
D∊ k : y= −x+6 to D(x, −x+6)
w rombie |AB|
2=|AD|
2
to: (x+3)
2+(x−7)
2= 50 ⇒ ....... x=2 to y=4
D(2,4)
→ →
AB=[7,1]= DC ⇒ C( 2+7, 4+1)=
C(9,5)
13 mar 20:43
Mila:
Witam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Coś źle czytam dzisiaj.
13 mar 20:48
Eta:
Zmęczenie "materiału"
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Pozdrawiam
13 mar 20:50
Janek191:
13 mar 21:07
nicnieumiem: Dziękuję za rozwiązanie, choć i tak nadal nie wiem skąd się co wzięło i dlaczego
![emotka](emots/1/smutny.gif)
ten dział to koszmar
14 mar 12:42