matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o rozwiązanie :P
Alina:
∫
dx
x
2
+10x+25
∫
dx
x
2
+10x+29
∫
dx
x
2
−8x+25
13 mar 19:40
piotr:
dx
1
∫
= −
+ C
(x+5)
2
x+5
13 mar 19:44
piotr:
dx
1
dx
1
1
∫
=
∫
=
arctg((x+5)/2)*
+C
4+(x+5)
2
4
1+((x+5)/2)
2
4
1/2
13 mar 19:48
piotr:
dx
1
dx
3
∫
=
∫
=
arctg((x−4)/3) + C
9+(x−4)
2
9
1+((x−4)/3)
2
9
13 mar 19:53