Oblicz współrzędne wierzchołka .
Bk: Pole trójkąta ABC o wierzchołkach A(−3,1) i B(3,−2) jest równe 15. Wierzchołek C należy do
prostej o równaniu y=3x+1. Oblicz współrzędne wierzchołka C .
13 mar 19:38
Tadeusz:
Policz długość odcinka AB
Znając pole wyznaczysz wysokość trójkąta opuszczoną z C na AB
Jest ona jednocześnie odległością punktu C od prostej przechodzącej przez A i B
i to byłoby na tyle
13 mar 19:47
Janek191:
![rysunek](rys/130445.png)
C = ( x
0, y
0) = ( x
0, 3 x
0 + 1)
I A B I =
√62 + 32 =
√36 + 9 =
√45 = 3
√5
P = 0,5*3
√5*h = 15 / *2
3
√5 h = 30
h = 2
√5
oraz
prosta AB
y = − 0,5 x + b A = ( −3 , 1)
1 = −0,5*(−3) + b
b = −0,5
y = − 0,5 x − 0,5 / * 2
2 y = − x − 1
x +2 y + 1 = 0
Odległość punktu C od tej prostej h = 2
√5, więc
I 1*x0 + 2*(3 x0 + 1) + 1I | |
| = 2√5 / * √5 |
√1 + 4 | |
I 7 x
0 + 3 I = 10
7 x
0 + 3 = − 10 lub 7 x
0 + 3 = 10
7 x
0 = − 13 lub 7 x
0 = 7
| 39 | | 32 | |
y0 = − |
| + 1 = − |
| lub y0 = 4 |
| 7 | | 7 | |
Odp.
| 13 | | 32 | |
C = ( 1, 4) lub C = ( − |
| , − |
| ) |
| 7 | | 7 | |
==========================================
13 mar 19:55
Eta:
2 sposób
C∊ (y=3x+1) ⇒C(x, 3x+1)
→
AB=[6,−3]
→
AC=[x+3, 3x]
P= 0,5|6*3x−(−3)*(x+3)]| ⇒ |21x+9|=30 /:3
| 13 | | 32 | |
|7x+3|=10 ⇒ 7x+3=10 v 7x+3= −10 ⇒ x=1 v x= − |
| to y= 3x+1 ⇒ y= 4 v y= − |
| |
| 7 | | 7 | |
| 13 | | 32 | |
C(1,4) , C(− |
| , − |
| ) |
| 7 | | 7 | |
13 mar 21:25