Wykaz ze
XYZ:
![rysunek](rys/130441.png)
Trojkat ostrokatny ABC wpisano w okrag o promieniu R. Kat przy wierzcholku A ma miare alfa.
Wykaz, ze odległość punktu przecięcia wysokości trójkąta ABC od wierzchołka A jest rowna
2Rcosalfa
13 mar 19:36
Kwerti : Zauważ że bok BC ma długość 2Rsinα
13 mar 19:53
HP : Skorzystaj z twierdzenia Talesa
13 mar 19:58
XYZ : Up
13 mar 22:37
Eta:
Czy w treści zadania ; trójkąt ABC jest równoramienny?
13 mar 22:58
Eta:
![rysunek](rys/130462.png)
ΔABC równoramienny
Z twierdzenia sinusów w Δ ABC
| a | |
oraz w ΔADC : |
| = cosα ⇒ a=b*cosα= 2Rsinα*cosα |
| b | |
| a | | a | | 2Rsinα*cosα | |
w ΔADP : |
| =sinα ⇒ |AP|= |
| = |
| = 2R*cosα |
| |AP| | | sinα | | sinα | |
c.n.w
13 mar 23:13
Eta:
Up ........
13 mar 23:34