prawdopodobieństwo
Maryla27:
Rzucamy siedmiokrotnie kostką do gry. Wśród otrzymanych wyników są 4 trójki. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że w pierwszym rzucie wypadnie trójka?
13 mar 19:09
Maryla27:
Czy mogę policzyć z kombinacji bez powtórzeń ?
|Ω| = C74 = 35
|A| = 1 * C63 = 20
Proszę o podpowiedź.
13 mar 20:38
Maryla27: Zależy mi.
13 mar 20:56
Maryla27: Pomoże mi Ktoś?
13 mar 21:08
Pytający:
|Ω|=6
7 // 7 rzutów kostką
A − w pierwszym rzucie wypadła trójka
B − wśród otrzymanych wyników są 4 trójki (
zakładam, że dokładnie 4 trójki)
A∩B − w pierwszym rzucie wypadła trójka i wśród otrzymanych wyników są 4 trójki
P(A|B) − prawdopodobieństwo, że w pierwszym rzucie wypadła trójka pod warunkiem, że wśród
otrzymanych wyników są 4 trójki
| | P(A∩B) | | |A∩B| | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| | |
| | | |
|B|= | 53 // wybieramy 4 miejsca z 7 dla trójek, a następnie "wyrzucamy" 1/2/4/5/6 oczek |
| | |
na pozostałych 3 miejscach
| | | |
|A∩B|= | 53 // na pierwszym miejscu jest trójka, więc wybieramy 3 z 6 pozostałych miejsc |
| | |
dla pozostałych 3 trójek, a następnie "wyrzucamy" 1/2/4/5/6 oczek na pozostałych 3 miejscach
Jeśli nie spotkałaś się z prawdopodobieństwem warunkowym, to możesz też podejść do tego tak
(acz obliczenia są te same, inne oznaczenia):
| | | |
|Ω|= | 53 // tj. rozpatrujemy jedynie te przypadki, gdy wśród otrzymanych wyników są 4 |
| | |
trójki
A − w pierwszym rzucie wypadła trójka
13 mar 21:32
Maryla27: Bardzo, bardzo dziękuję.
13 mar 21:38