Oblicz pole i objetosc graniastoslupa szesciokatnego
Xxx: Krotsza przekątna graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego ma dlugosc 2, a dłuższa przekątna
jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod kątem 45°. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość tego graniastoslupa. Jeśli można prosiłabym z rysunkiem.. Pomocy...
13 mar 19:09
Janek191:
![rysunek](rys/130435.png)
b
2 = (2 a)
2 − a
2 = 4 a
2 − a
2 =3 a
2
b =
√3 a
h = 2 a
13 mar 19:15
Janek191:
p
2 = b
2 + h
2 = 3 a
2 + 4 a
2 = 7 a
2
13 mar 19:17
Janek191:
![rysunek](rys/130436.png)
α = 45
o
13 mar 19:23
Janek191:
a = r
P
c = 2 P
p + 6 P
1 = 2 π a
2 + 6 a*h
| a2 √3 | |
V = Pp*h = 6* |
| *h = 1,5 a2 √3*h |
| 4 | |
Podstaw i oblicz
13 mar 20:52