Wyznacz współczynniki a, b, m, n
beata: Może ktoś mi rozwiąże


Proszę

Wyznacz współczynniki a, b, m, n tak aby wielomiany W(x) i F(x) były równe, jeśli
F(x) = x
2+ax+b)
2 oraz W(x)=x
4+mx
3+6x
2+nx+1
19 sty 20:56
beata: Pomożecie

?
19 sty 21:00
justka:
wielomian F(x) zapisz w postaci sumy
19 sty 21:02
Bogdan:
Wykonaj działanie: (x2 + ax + b)2 = ...
19 sty 21:02
beata: mam x4+ax3+a2x2+2bx2+2abx+b2
19 sty 21:06
justka:
a teraz zapisz wielomian F w takiej postaci z której odczytasz jego współczynniki
19 sty 21:10
beata: ok liczę
19 sty 21:11
Bogdan:
trzeba poprawić: (x2 + ax + b)2 = x4 + a2x2 + b2 + 2ax3 + 2bx2 + 2abx
Wzór skróconego mnożenia: (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
19 sty 21:15
beata: a co z tą jedynką w W(x)

? Do czego ją przyrównać

?
19 sty 21:23
beata: justka

Bogdan

podpowiedzcie!
19 sty 21:28
justka:
do wyrazu wolnego wielomianu F
19 sty 21:30
beata: ok
19 sty 21:31
Bogdan:
Podaj definicję określającą równość wielomianów.
19 sty 21:31
beata: gdy odpowiednie wspólczynniki będą takie same
19 sty 21:35
beata: Dzięki za pomoc

Wyszło


!
19 sty 21:42