jak rysować funkcje z wartością bezwzględną? co decyduje o kolejności przekształ
kasia: jak rysować funkcje z wartością bezwzględną? co decyduje o kolejności przekształceń? przez
kolejność przekształceń źle rysuje wykresy ktoś wytłumaczy?
13 mar 19:08
Tadeusz:
to trzeba na konkretnych przykładach
Musisz "opanować"
|f(x)|
f(|x|)
13 mar 19:35
kasia: no właśnie wiem rozumiem to ale jak mam załóżmy | |x−1|−3| nie wiem co najpierw albo |x−1|−3
13 mar 19:57
piotr: rysujesz kolejno:
x−1
|x−1|
|x−1|−3
||x−1|−3|
13 mar 20:00
Tadeusz:
w Twoim pierwszym przykładzie:
f(x)=||x−1|−3|
rysujesz f(x)=x−1 .... potem f(x)=|x−1| potem f(x)=|x−1|−3 i wreszcie
f(x)=||x−1|−3|
13 mar 20:01