Analizna matematyczna
tusk: wyznacz zbiór wartości funkcji f:
Co dalej po policzeniu pochodnej?
Analiza matematyczna, zadanie z wykorzystaniem pochodnych
13x
3 − 3x
2 + 9x − 7
23 x<2,5>
13 mar 18:54
Jack: 1. znajdz ekstrema
2. granice w + − niesk.
i juz praktycznie mozna odczytac...
13 mar 18:57
tusk: Używamy w dalszej części zadania w jakiś sposób liczb z przedziału ?
13 mar 18:59
Jack: a, pardon, bo to mamy w danym przedziale
no to
1. ekstrema + sprawdzamy czy sie mieszcza w przedziale <2,5>
granica przy 2 i przy 5
13 mar 19:01
tusk: jest minimum w trójce, ale czy to coś mi zmienia ?
13 mar 19:09
Jack: ahh, przedzial dokmniety wiec wlasciwie nie trzeba granic tylko po prostu f(2) i f(5)...
dobra, od poczatku :
| | 1 | | 23 | |
f(x) = |
| x3 − 3x2 + 9x − |
| |
| | 3 | | 3 | |
f'(x) = x
2 − 6x + 9 = (x−3)
2
wniosek : brak ekstremow, funkcja niemalejaca.
| | 8 | | 23 | |
f(2) = |
| − 12 + 18 − |
| = −12 + 18 − 5 = 1 |
| | 3 | | 3 | |
| | 125 | | 23 | |
f(5) = |
| − 75 + 45 − |
| = 34 − 30 = 4 |
| | 3 | | 3 | |
zatem ZW: <1;4> (dla x ∊ <2,5>)
13 mar 19:10