Graniastoslupy
Xddd: Pole powierzchni całkowitej prawidlowego graniastoslupa czworokatnego o przekatnej podstawy
Pierwiastek z 2 wynosi (4pierwiastki z 3 +2 ) Oblicz kąt Beta, jaki tworzy przekątna ściany
bocznej z krawedzia boczną graniastoslupa
13 mar 18:41
Xddd: Pole powierzchni całkowitej prawidlowego graniastoslupa czworokatnego o przekatnej podstawy
√2 wynosi 4√3 +2. Oblicz kąt Beta, jaki tworzy przekątna ściany bocznej z krawędzią boczną
graniastoslupa. POMOCY
13 mar 18:48
piotr: kwadratowa przekątna √2 ⇒ bok = 1
Pole ściany bocznej = (4√3+2−12)/4 = √3 ⇒ wysokość graniastoslupa = √3
tgα=1/√3 ⇒ α 30o
13 mar 18:49
piotr: *poprawka:
Pole ściany bocznej = (4√3+2−2*12)/4 =√3
13 mar 18:51
Xddd: Dziękuję bardzo! A ja głupia tyle nad tym siedziałam..
13 mar 18:54