Zbadaj zbiezność szeregów.
SMUTNY STUDENT: 1. ∑(
3√n3+n−
3√n3−n)
2. ∑(
3√n3+4−n)
13 mar 18:29
SMUTNY STUDENT: Będę bardzo wdzięczny za wszelka pomoc.
13 mar 18:35
SMUTNY STUDENT: ?
13 mar 18:52
SMUTNY STUDENT: pomógłby ktoś ?
13 mar 19:27
Jack:
1)
rozpisz to inaczej np. korzystajac z tego, ze a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
wtedy
| | a − b | |
3√a − 3√b = |
| |
| | 3√a2 + 3√a*b + 3√b2 | |
13 mar 23:16
Jack:
2. analogicznie
| | n3+4−n3 | |
3√n3+4 − n = 3√n3+4 − 3√n3 = |
| |
| | ... | |
13 mar 23:26
Jack: i wtedy jakos z porownawczego, zrobic zeby mianownik byl wiekszy/mniejszy.
13 mar 23:27
13 mar 23:33
13 mar 23:34
SMUTNY STUDENT: dzięki za wszelką pomoc
13 mar 23:44
13 mar 23:52
ElizaR: Mam nadzieję, że angielskie komentarze nie sprawią Ci kłopotu...
13 mar 23:53