pochodna
matic: Z drutu o długości 1m zbuduj trójkąt prostokątny o możliwie największym polu. Znajdź długości
boków tego trójkąta. Jak to wyliczyć z pochodnej, bo kombinuje i kombinuje i nic
![](emots/2/pytajnik.gif)
HELP
13 mar 18:24
matic: pomoże ktoś?
13 mar 18:51
matic:
13 mar 19:08
piotr: P(x,y)=(1−x−√x2+y2)(1−y−√x2+y2)/2 nie osiąga maksimum
13 mar 19:08
matic: czyli po wymnożeniu i redukcji co mam zrobić? pochodną
13 mar 19:17
Pytający:
![rysunek](rys/130434.png)
0<a,b,c<1
a+b+c=1 ⇒ c=1−a−b
a
2+b
2=c
2
a
2+b
2=(1−a−b)
2
a
2+b
2=1−2a+a
2−2b+2ab+b
2
2b−2ab=1−2a
| 1−2a | | 1 | |
b= |
| ⇒ 1−2a>0 ⇒ a< |
| |
| 2−2a | | 2 | |
| a | | 1−2a | | 1 | | a−2a2 | |
P(a)= |
| * |
| = |
| * |
| |
| 2 | | 2−2a | | 4 | | 1−a | |
| 2a2−4a+1 | | √2 | |
P'(a)= |
| =0 ⇔ 2a2−4a+1= ⇔ a=1± |
| |
| 4(1−a)2 | | 2 | |
| √2 | |
dla a∊(0,1− |
| ) P'(a)>0 |
| 2 | |
| √2 | | 1 | | √2 | |
dla a∊(1− |
| , |
| ) P'(a)<0 ⇒ P(a) osiąga maksimum dla a=1− |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
c=1−a−b=
√2−1
13 mar 19:47
matic: dzięki wielkie, padłem w miejscu gdzie wyznaczyłeś sobie b i daltego nie zrobiłem , ale już
kumam
13 mar 20:49