matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
matic:
⎧
x
2
−3 dla x≤2
Dana jest funkcja f(x) =
⎩
(1/2)x dla x>2
Zabadaj czy f jest ciągła w punkcie
x0=2 oraz czy posiada w tym punkcie pochodną. Chodzi mi tylko o pochodną, jak ją wyliczyć
W x0=2 jest ciągła i co dalej?
13 mar 18:04
matic:
pomoże ktoś?
13 mar 18:25
Pytający:
(2+h)
2
−3−(x
2
−3)
lim
h→0
−
=...
h
(2+h)/2−2/2
lim
h→0
+
=...
h
Jeśli obie granice są równe i skończone (różne od ±
∞
) to f(x) jest różniczkowalna w x=2 (i pochodna w tym punkcie równa się tym granicom).
13 mar 18:41
matic:
dzięki
13 mar 18:42
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick