Geometria analityczna
nicnieumiem:
![rysunek](rys/130429.png)
Punkty A=(2,1) i C=(4,3) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD.
Wierzchołek D należy do osi OY.
Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D i oblicz pole rombu.
Proszę o ROZWIĄZANIE tego zadania krok po kroku
13 mar 17:11
Janek191:
1) Prosta AC
2) S − środek AC
3) Symetralna BD ( przechodzi przez S )
4) Punkt wspólny symetralnej z osią OY − D
5) B − punkt symetryczny do D względem S ( S − środek odcinka BD )
13 mar 17:18
nicnieumiem: Obliczyłam, że środek AC to (3,2) i nie wiem, co dalej
13 mar 17:20
Janek191:
Symetralna odcinka AC − prosta BD
13 mar 17:20
Janek191:
Równanie pr AC
13 mar 17:21
Janek191:
Albo jej współczynnik kierunkowy − wystarczy
13 mar 17:22
nicnieumiem: Wyszło mi, że równanie tej prostej to y=x+3
Choć znając mnie, gdzieś zrobiłam błąd..
13 mar 17:25
Janek191:
A = (2, 1) C = ( 4, 3)
Prosta BD − prostopadła do pr AC przechodzi przez S = ( 3,2)
y = − x + b
2 = − 3 + b
b = 5
więc
y = − x + 5
==========
4) x = 0 to y = 5
D = ( 0, 5)
========
13 mar 17:26
Janek191:
Tak powinno wyglądać równanie pr AC
y = x + k A = ( 2, 1)
1 = 2 + k ⇒ k = − 1
y = x − 1
=========
13 mar 17:30
Janek191:
5) D = ( 0, 5)
S = ( 3, 2)
B = ( x, y) punkt symetryczny do D, więc
5 + y | |
| = 2 ⇒ 5 + y = 4 ⇒ y = − 1 |
2 | |
B = ( 6, − 1)
===========
13 mar 17:32
nicnieumiem: Skorzystałam ze wzoru na równanie prostej przechodzącej przez dwa dane punkty, coś pomyliłam
czy skorzystałam ze złego wzoru?
13 mar 17:33
13 mar 17:33
Janek191:
Coś pomyliłaś
13 mar 17:34
nicnieumiem: Podstawiłam jeszcze raz i wyszło już poprawnie. Nie wiem jak ja to robię, że po prostu zawsze
musi mi wyjść zły wynik..takim beztalenciem trzeba się chyba urodzić
13 mar 17:38
Antonni: Znasz bajke o Ty mi tu nie ......
Zrobilas to zadanie wiec ?
13 mar 17:44
nicnieumiem: Okej, pole obliczyłam poprawnie, więc chociaż tyle dobrze
13 mar 17:45