aa
malinaa18: prosze oszybka odpowiedz

!wazne

!
oblicz pole powierchni calkowitej czworoscianu foremnego o V rownej 18
√2
zrobilam to tak
1*a
2√3 * a
2√3
18
√2= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 *4*2
dalej nie weim co robic a mi nie wychodzi potrzebuje a
19 sty 20:48
malinaa18: przepraszam tam jest a√3
−−−−−−−
2
19 sty 20:53
sc: jaki jest wzór na wysokość czworościanu? on nie jest taki sam jak wzór na wysokość trójkąta
równobocznego
19 sty 20:55
malinaa18: no właśnie z tym mam też problem sama nie weim ale chyba nie
19 sty 21:03
19 sty 21:03
malinaa18: no dobra ale musze miec te a a je blicze z tego rownania powyzej
19 sty 21:04
sc: nawet na pewno
proponuję podstawić i powinno wyjść
19 sty 21:04
malinaa18: no dobra tylko mi za cholere nie wychodzi a
19 sty 21:05
malinaa18: wychodzi tylko tak a3=144√2
19 sty 21:06
sc: jeśli się nie pomyliłam
19 sty 21:08
sc: obie strony razy3*4*√3
19 sty 21:09
sc: mamy
216√6=a3√6
19 sty 21:11
malinaa18: s kad na gorze pierwiastek 6
19 sty 21:14
sc: rozpisuję wzór:
i mnożę liczniki
1*a
2√3*a
√2=a
3 √6
19 sty 21:22
malinaa18: ok dzieki

to wkoncu a ile wychodzi?
19 sty 21:23
sc:
19 sty 21:24
malinaa18: literka a hehe bok
19 sty 21:25
malinaa18: a3=216
19 sty 21:28
sc: i ile to jest, to a
19 sty 21:29
malinaa18: 3,83

?
19 sty 21:30
sc: 6
19 sty 21:36
malinaa18: aha tak?)
19 sty 21:41
malinaa18: no to calkowita ni bd z pierwiastkiem a ma byc z pierwiastkiwem
19 sty 21:42