hmmm
cynamonek: mam zadanko z podanymi prostymi które się przecinają w punktach obliczyłem to i A = (1,1)
B=(3,5) C=(−9,6)
Jak mogę obliczyć pole tego trójkąta?
nie jest to prostokątny ;C
13 mar 15:13
cynamonek: Wyliczam podstawę |AB| ale jak wyliczyć wysokość?
13 mar 15:14
cynamonek: dobra źle narysowałem w układzie
13 mar 15:16
cynamonek: i jest to prostokątny
13 mar 15:17
cynamonek: i zrobiłem
13 mar 15:19
'Leszek: Pamietaj ,ze zaden nauczyciel nie zaliczy Ci tego zadania na podstawie rysunku,
rysunek jest tylko pomocniczy , wszystko nalezy obliczyc analitycznie !
13 mar 15:24
cynamonek: Tak Leszku, wszystko jest obliczone i udowodnione
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziękuję za słuszną uwagę będę pamiętał
w maju
13 mar 18:21
Antonni: Niektorych rownan nie zrobisz algebraicznie tylko graficznie to tez nie zaliczy Leszku ?
13 mar 18:25
'Leszek: Graficznie rozwiazujemy rownania tzw.przestepne np. ln x = x −2 , i w takich zadaniach
jest to wyraznie takie polecenie napisane ,ale takich zadan nie ma na maturze .
Lub w trygonometrii odczytujemy przedzialy nierownosci np. sin(2x) ≤ √3/2 .
Ta uwaga ktora napisalem dla @cynamonek dotyczy geometrii analitycznej!
13 mar 21:00