Indukcja matematyczna
Matem: Witajcie, mam problem z nierównościami indukcyjnymi.
Mam udowodnić że to prawda: 2n ≥ n2 dla n≤2
Więc 1) dla n=2 L=P
2) Udowadniamy, prawdziwość dla k+1 no to wychodzi:
2k+1 = 2*2k ≥ (k+1)2 = k2+2k+1
I teraz pytanie co dalej?
13 mar 15:10
Adamm: to nie jest prawda
13 mar 15:18
Jerzy:
Jeśli dla n ≤ 2 , to pokazałbym obydwa prypadki: n = 1 i n = 2
13 mar 15:18
Adamm: dla n≤2 to jest prawda, ale nie dla n≥2
13 mar 15:18
Jerzy:
No i ... dla n = 1 , to jest nieprawdą.
13 mar 15:18
Jerzy:
A nie ... jest: 2 ≥ 1
13 mar 15:19
Matem: Hmm a powiedźmy że nie ma warunku dla jakiego n, tylko mamy udowodnić że 2n ≥ n2 i sami
postawić założenie dla jakich n?
13 mar 15:33
Adamm: przepisz treść, a nie własne przemyślenia życiowe
13 mar 15:42
Matem: Wykonaj dowód 2n ≥ n2 i odpowiedź dla jakich n jest to prawdą?
13 mar 16:40
Krzysiek: dla n≥4
13 mar 16:54
Matem: Czyli rozumiem, że:
1) dla n=4
L=P
2) dla k+1≥4
2k+1 = 2*2k ≥ (k+1)2 = k2+2k+1
I co dalej z tym zrobić?
13 mar 16:58
adam: Prawda, gdy:
−0.766665 ≤ n ≤ 2
13 mar 17:24
Matem: Wszystko fajnie tylko chodzi o udowodnienie tego. Bo takie coś nic nie pomaga.
13 mar 17:29
adam: Nie da się udowodnić za pomocą indukcji. Pozostaje skorzystać z innych metod.
13 mar 19:47
Matem: A jakie w takim razie są to metody? Jakieś pomysły?
13 mar 20:16
adam: Po prostu rozwiąż nierówność 2n ≥ n2 dla n≤2, narysuj wykres itd.
13 mar 20:33