Obliczyć punkt startu osoby, prędkość średnią
kasia: Proszę o pomoc w zadaniu,
Mam położenie
x(t)=1+2*t−t3
a)obliczyć punkt startu
b)prędkość średnią w przedziale od [0,1]
c)prędkość w punkcie startu
d)przyspieszenie średnie aśr, t [0,1]
13 mar 14:57
Heheszek: a) t=0
x(0)=?
13 mar 15:01
kasia: x(0)=1 to jest punkt startu?
13 mar 15:04
Janek191:
v(t) = 2 − 3 t
2
v(0) = 2
v(1) = 2 − 3 = − 1
13 mar 15:04
Heheszek: nwm czy tak jest poprawnie... Ale jak nikt wincy nieodpowi no to wez to rozw.
b)
x(1)−x(0) =?
A.moze...nie brakuje tu jeszcze drugiego wzoru?
13 mar 15:05
Heheszek: A ze pochodna
13 mar 15:06
'Leszek: a)
x(0) = 1
b) vs = x/t = 2/1 = 2
c)
v=dx/dt = 2−3t2 = 2
d)
a= Δv/Δt = (2 − 1)/1 = 1
13 mar 15:06
'Leszek: Janek191 , predkosc srednia jest rowna predkosci sredniej arytmetycznej tylko
w ruchu jednostajnie przyspieszonym , a to nie jest taki ruch !
13 mar 15:09
kasia: Dziękuję bardzo za pomoc, czy mogłabym jeszcze prosić o pomoc do tego zadania :
− a chwilowe po 1 sek ruchu
− czy nastąpi zatrzymanie, jeśli tak to po jakim czasie, czy istnieje takie czas kiedy V będzie
równe 0
13 mar 15:11
'Leszek: przyspieszenie chwilowe a = dv/dt = − 6t ,
predkosc chwilowa : v = dx/dt = 2 − 3t2 , v = 0 ⇔ t = √2/3 s
13 mar 15:15
kasia: Czy mógłbyś proszę tylko wytłumaczyć skąd się bierze w d (2−1)/1 ?
13 mar 15:25
'Leszek: Δv = v(1) − v(0) = ( − 1 − 2) = − 3 ,przyrost predkosci
as = Δv/Δt = − 3 , poprzedni wynik byl z bledem w znaku !
13 mar 15:30
kasia: ok, dziękuję
13 mar 15:33