prawdopodobienstwo
Whale: na loterii książkowej pozostało 12 losów, z których 4 są wygrywające. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wsrod dwoch kupionych losow:
a) obydwa są wygrywające
b) obydwa sa puste
13 mar 14:04
13 mar 14:07
Jerzy:
Albo:
|ΩI = 12*11
a)
|AI = 4*3
b)
|B| = 8*7
13 mar 14:12
'Leszek: Ω −zbior zdarzen elementarnych , sa to dwuelementowe kombinacje ze zbioru
12 elamentowewgo
| Ω | = 12 ! /( 2 ! *10 !) = 66
A − zdarzenie , ze dwa wylosowane losy sa wygrywajace , sa to dwuelementowe kombinacje
ze zbioru czteroelementowego
| A | = 4 !/( 2 ! *2 ! ) = 6
Czyli P(A) = 6/66 = 1/11
B − zdarzenie , ze oba wylosowane losy sa "puste" ,sa to dwuelementowe kombinacje ze zbioru
8 elementowego
| B | = 8 ! /( 2 !* 6 !) = 24
Czyli. P(B) = 24/66 = 4/11
13 mar 14:16
Jerzy:
Popraw P(B).
13 mar 14:22
Jerzy:
| | 8*7 | | 2*7 | | 14 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| |
| | 12*11 | | 3*11 | | 33 | |
13 mar 14:25
'Leszek: Jerzy masz racje ,powinno byc | B | = 28
13 mar 14:53