Geometria analityczna
nicnieumiem: Prosta o równaniu y=−2x+3 zawiera jeden z boków kwadratu, a punkt S=(3,12) jest środkiem
symetrii tego kwadratu.
a) Oblicz pole koła wpisanego w ten kwadrat
b) Oblicz pole koła opisanego na tym kwadracie
Proszę o ROZWIĄZANIE tego zadania krok po kroku, z góry dziękuję.
13 mar 12:54
Janek191:
![rysunek](rys/130424.png)
a) r = −odległość punktu S od prostej k : y = −2 x + 3
13 mar 13:01
nicnieumiem: Wspaniale. Czy jest na tej stronie ktoś, kto to zadanie faktycznie rozwiąże?
13 mar 13:04
Janek191:
a) 2 x + y − 3 = 0
S = (3 ,12)
| I 2*3 + 1*12 − 3 I | | 15 | |
r = |
| = |
| |
| √22 + 12 | | √5 | |
więc
13 mar 13:05
nicnieumiem: Naprawdę nic z tego nie ogarniam. Nie wiem, skąd wziął się ten wzór na r.
Już od godziny próbuję to zadanie rozwiązać, ale najwyraźniej muszę je sobie odpuścić.
13 mar 13:11
Janek191:
![rysunek](rys/130425.png)
b)
| 15 | |
R = r √2 = |
| *√2 = 3√10 |
| √5 | |
P
ko = π R
2 = π * ( 3
√10)
2 = π* 9*10 = 90π
13 mar 13:13
Janek191:
Równanie prostej
A x + B y + C = 0
P = ( x
0, y
0)
d − odległość punktu P od tej prostej:
| I A*x0 + B* y0 + C I | |
d = |
| |
| √A2 + B2 | |
My mamy prostą
2 x + y − 3 = 0
P = S = ( 3, 12)
więc
A = 2 B = 1 C = − 3
Wstawiamy do wzoru
| I 2*3 + 1*12 − 3 I | |
r = d = |
| = |
| √22 + 12 | |
13 mar 13:17
nicnieumiem: Bardzo dziękuję, właśnie o to mi chodziło. Teraz wszystko jest już jasne
13 mar 13:26