wielomiany
Dj Remo: −6r9+16r7−36r6+18r5=0
rozwiąż równanie
13 mar 12:44
Jerzy:
Wyłącz: −2r5 przed nawias.
13 mar 12:45
Dj Remo: −2r5(3r4−8r2+6r−9)=0
i co dalej
13 mar 12:48
Jerzy:
Popraw.
13 mar 12:49
Dj Remo: treść zadania?
13 mar 12:50
Dj Remo: aa
−2r5(3r4−8r2+18r−9)=0
13 mar 12:54
Jerzy:
Nawias.
13 mar 12:54
Jerzy:
Teraz szukaj pierwiastka nawiasu.
13 mar 12:58
Dj Remo: p=+−1,+−3,+−9
q=+−1,+−3
13 mar 12:59
Jerzy:
Próbuj (−3) i 3
13 mar 13:01
Dj Remo: nie ma
13 mar 13:04
Jerzy:
Są, ale nie całkowite.
13 mar 13:16
Dj Remo: to jak je znaleźć?
13 mar 13:52
Dj Remo: | | 1 | | −1 | |
sprawdzałem też dla |
| i |
| , ale nie ma |
| | 3 | | 3 | |
13 mar 13:54
Dj Remo: ma pierwiastki niewymierne
13 mar 16:10
adam:
r = 0
r≈−2.3884
r≈0.66327
oraz zespolone:
r≈0.86259 − 1.07223 i
r≈0.86259 + 1.07223 i
13 mar 16:22