Pochodne
Monika: hej, mam ogromny problem ze zrozumieniem pochodnych, mam 5 zadan i moze jakas dobra dusza
mogłaby mi pomoc?
13 mar 12:43
Jerzy:
Konkretnie.
13 mar 12:44
grzest: Jasne, tyko podaj te zadania.
13 mar 12:44
Monika: pierwsze zadanie
Jesli f(x)=(sinx)sinx, to f'(x) jest równa (dla wszytskich x, dla których f'(x) istnieje):
a)(eln(sinx)sinx)' (to drugie sinus jest do potęgi tego lnsinx
b)(esinx*ln(sinx)) *(sinx*ln(sinx))
c)(esinx*ln(sinx))'
d)(esinx*ln(sinx)) *(sinx*ln(sinx))'
13 mar 12:50
Monika: kilka moze byc poprawnych, natomiast nie chce samych odpowiedzi chce to rowniez zrozumiec
13 mar 12:51
Jerzy:
f'(x) = (sinx)sinx*[sinx*ln(sinx)]'
13 mar 12:51
Monika: rozumiem ze b skoro nie ma ' nie jest poprawne?
13 mar 12:53
Jerzy:
Wyjaśnienie:
f(x) = (sinx)sinx = esinx*ln(sinx) ..... i liczysz pochodną funkcji złożonej.
13 mar 12:53
Jerzy:
Odp: d)
13 mar 12:54
Monika: rozumiem ze to jedyna poprawna odpowiedz?
13 mar 12:55
Monika: +bardzo dziękuję
13 mar 12:55
Jerzy:
Jeśli w a ) jest : (eln(sinx)sinx)' , to a ) jest też poprawną odpowiedzia.
13 mar 12:57
Monika: Jesli f(x)=cos(ex2+1), to f'(x) jest równa (dla wszytskich x, dla których f'(x)
istnieje):
a)−sin(ex2+1)*ex2*2x
b)−sin(ex2+1)*ex2
c)−sin(ex2+1)
d)−sin(ex2+1)*(ex2+1)'
13 mar 12:59
Jerzy:
Odp: a) i d)
13 mar 13:00
Monika: to odpowiedzi do 2 tak?
13 mar 13:01
Jerzy:
Tak.
13 mar 13:02
Monika: nawet jesli w a nie ma '?
13 mar 13:02
Jerzy:
W a) ta pochodna jest już policzona.
13 mar 13:07
Monika: dziekuje
13 mar 13:11
Monika: Monika: Jesli f(x)=e−3x, to f'(x) jest równa (dla wszytskich x, dla których f'(x) istnieje):
a)e−3x
b)e−3x *(−3x)'
c)−3e−3x
d)−3xe−3x−1
13 mar 13:24
Jerzy:
b) i c)
13 mar 13:25
Janek191:
c)
13 mar 13:25
Janek191:
i b)
13 mar 13:26
Jerzy:
Przypatrz się
Janek odpowiedzi: b)
13 mar 13:26
Monika: dziekuje za pomoc zaraz sie okaze czy jest wszytsko dobrze
13 mar 13:26
Jerzy:
W jakim sensie "się okaże" ?
13 mar 13:27
Monika: Janek191 skoro sie równiez na tym znasz mogłbys dla pewnosci zobaczyc te poprzednie zadania
które sa tu wypisane?
13 mar 13:27
Monika: no sprawdze odpowiedzi
13 mar 13:27
Jerzy:
Więcej już na mnie licz .... powodzenia.
13 mar 13:28
Jerzy:
...nie licz .... oczywiście.
13 mar 13:28
b.: Bez sensu wrzucać te zadania, one są dobre na test, żeby sprawdzić, czy ktoś umie różniczkować,
ale do nauki niezbyt się nadają.
Wątpię, że się w ten sposób nauczysz różniczkować. Licz te pochodne po prostu.
13 mar 13:28
Janek191:
Tymi zadaniami zajmował się Jerzy.
13 mar 13:28
Monika: jedno niestety zle ale dzikeuje za pomoc
13 mar 13:30
b.: Długo odpowiadałem i już odpowiedź zrobiła się trochę nieaktualna, niech pomagający wyciągną
wnioski na przyszłość
13 mar 13:31
Jerzy:
Pokaż ,które ?
13 mar 13:31
Monika: to z sinusem
13 mar 13:34
Jerzy:
Konkretnie.
13 mar 13:36
Jerzy:
Już widzę, w zadaniu pierwszym odpowiedzi: a) , c) , d)
13 mar 13:40