styczne
Balthasar: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej y = f(x) wiedząc że jest on styczny do prostej y=7x−9 w
punkcie p(2,5) oraz przechodzi przez punkt (−1,11)
f(x)=ax2+bx+c
wiem ze a=f'(x0)
f ' (x0) = 2ax+b
{7=2ax+b
{a−b+c=11
czegos brakuje
13 mar 10:38
Jerzy:
Masz jeszcze jeden punkt, przez który pzechodzi wykres f(x)
13 mar 10:41
Balthasar: doszedłem, że
a+b=−2
7=2ax+b
teraz wyznaczyć b Z drugiego równania?
13 mar 10:44
Jerzy:
W jakim punkcie prosta jest styczna do f(x) ?
13 mar 10:53
Balthasar: prosta jest styczna do wykresu w punkcie P(2,5)
czyli mamy 4a+2b+c=5
z równania 1 wyznaczyłem c=11−a+b
i doszedłem do
a+b=−2
13 mar 10:56
Balthasar: aaa i prosta przechodzi przez punkt P(2,5)
czyli mamy
2*2a+b=5
i powstaje nam układ równan z dwiema niewiadomymi
4a+b=5
a+b=−2
13 mar 10:59
Balthasar: oj 4a+b=12
a+b=−2
13 mar 11:00
Balthasar:
13 mar 11:02
Jerzy:
Masz trzy warunki:
4a + b = 7
5 = 4a + 2b + c
11 = a − b + c
Podstaw swoje obliczenia i sprawdź.
13 mar 11:57
Jerzy:
Już pierwsze równanie nie jest spełnione.
13 mar 11:59
adam: f(x) = 3 x2 − 5 x + 3
13 mar 13:40
Balthasar: skąd wyszło równanie 4a+b=7
![](emots/2/pytajnik.gif)
wiem ze f ' (x
0)=2ax
0+b
f ' (x
0) = a
a =7
podstawiony punkt P(2,5)
![](emots/2/pytajnik.gif)
gdyby to był on to byłoby 4a+b=12
13 mar 13:48
Jerzy:
Punkt (2,5) jest punktem styczności, więc: f'(2) = 7
13 mar 13:50
Balthasar: dzięki , zrozumiałem
13 mar 13:52