Trygonometria :c
Tomek: Kąt α jest ostry i sinα=1/2cosα. Oblicz wartość wyrażenia sinα+cosα.
12 mar 23:44
Lubięliczyć: sina/cosa=1/2
tga=1/2
tg2a=1/4
sin2a+cos2a=1
1−cos2a/cosa=1/4
1−cos2a=4cos2a
5cos2=1
No wiemy że alfa jest ostry odrzucasz ujemne w takim razie, z jedynki doliczas sinusa.
12 mar 23:48
Alky: | 2√5 | |
α∊(0,90) wiec cos α= |
| |
| 5 | |
troszkę inaczej mi wyszło.
Można też kontynuować bez jedynki.
| 1 | |
Jak już masz cos to tgα= |
| |
| 2 | |
cosα masz , a skoro stosunek jest 1:2 to wystarczy podzielic przez 2 i wychodzi sin U{
√5{5}
12 mar 23:57
Alky: @Lubięliczyć przejście między 3−4 wierszem od końca
13 mar 00:01
Lubięliczyć: O kurcze zle...
1−cos2a/cos2a=1/4
4−4cos2a=cos2a
5cos2a=4
13 mar 00:01
Lubięliczyć: @Alky Dobra idę spać!
![](emots/2/zeby.gif)
Dzięki
13 mar 00:02
Alky: Najlepszym się zdarza
Dobranoc
13 mar 00:03
sinus:
| 1 | | 2 | | 3√5 | |
sinα+cosα= |
| + |
| = |
| |
| √5 | | √5 | | 5 | |
13 mar 00:46