karty do gry: f jest nieparzysta, więc wyznaczy wyznaczyć zbiór wartości na przedziale (0 ;
∞).
Z nierówności między srednią arytyemtyczną i geometryczna wiesz, ze
f(x) ≥ 2 *
√x * 1/x = 2 (równosć dla x = 1)
Doidatkowo lim
x → 0+ = lim
x → ∞ =
∞. Funkcja jest ciągla, więc na mocy własności Darboux
przyjmuje każdą wartość z przedzialu [2 ;
∞)
f(R\{0}) = (−
∞ ; −2] ∪ [2 ; +
∞)
tade: znalazłem na jakimś forum sposób następujacy:
powiedzmy, że b nalezy zbioru wartosci funkcji f(x) wtedy gdy istnieje rozwiązanie
x
2+1=xb
x
2−xb+1=0
Δ=b
2−4=(b−2)(b+2)≥0 ⇒b∊(−
∞;−2> U <2;+
∞) wydaje sie poprawny? i łatwy