matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj zbieżność szeregu
SMUTNY STUDENT:
Witam , obliczjąc ten szereg otrzymuję zbieżność , a powinien być rozbieżny , poradzi ktoś?
∞
1
∑
n(
√
n
2
+n
−n)
n=1
12 mar 23:00
Adamm:
n
√
n
2
+n
−n=
√
n
2
+n
+n
√
n
2
+n
+n
1
mamy szereg o wyrazie
≥
n
2
n
12 mar 23:03
SMUTNY STUDENT:
1
jak uprościmy sb ten szereg to otrzymamy
to czemu wykazujemy rozbieżność?
n
2
12 mar 23:13
SMUTNY STUDENT:
nie rozumiem tego
12 mar 23:14
SMUTNY STUDENT:
1
√
n
2
(1+
)+n
n
1
n(
√
1+
+1)
n
1
(
√
1+
+1)
n
=
=
n
2
n
2
n
A dobra już widzę...
12 mar 23:31