Pochodne
confusing: Dana jest funkcja x3−6x2+7x+2. Wyznacz równani jest stycznej do wykresu funkcji, która ma
najmniejszy
współczynnik kierunkowy i która przechodzi przez punkt A=(1,4).
Obliczyłam, ale cos mi źle wychodzi, bo tylko w sumie jeden współczynnik kierunkowy mi
wychodzi. A skoro podali, ze trzeba
wybrac, więc pewnie źle rozwiązałam.
Na poczatku wyliczyłam pochodna, a póxniej styczną do niej, gdzie pod x0 wpisałam 4
12 mar 22:09
Adamm: f(x)=x3−6x2+7x+2
f'(x)=3x2−12x+7
y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
4=f'(x0)(1−x0)+f(x0)
4=(3x02−12x0+7)(1−x0)+x03−6x02+7x0+2
x0=1 lub x0=5/2
najmniejszy współczynnik mamy dla x0=5/2
12 mar 22:29
Tadeusz:
czyżby?
12 mar 22:49
confusing: Ok, czyli źle zrobiłam w momencie, gdy podstawiłam 4 pod x0, a nie pod x, Dziękuję
12 mar 22:56
Tadeusz:
tyle, że
Adamm nie zrobił tego dobrze
12 mar 23:03
confusing: Tzn. sposób chyba dobry, ale x0 źle wyznaczył. Muszę zaraz Hornerem spróbować.
W tym jest błąd?
12 mar 23:04
Tadeusz:
![rysunek](rys/130418.png)
i współczynnik −2
Druga styczna styczna przechodząca przez ten punkt ma współczynnik dodatni
12 mar 23:08
Adamm:
![rysunek](rys/130419.png)
druga styczna wcale nie ma współczynnika dodatniego
12 mar 23:19
confusing: Czyli, jak obliczę ro równanie, które wyszło Adamowi: 4=(3x02−12x0+7)(1−x0)+x03−6x02+7x0+2.
Powstanie: 0=−2x04+9x02−12x0+9
I to równanie stycznej? A współczynnikiem kierunkowym jest własnie to −2?
12 mar 23:25
Tadeusz:
druga styczna ma współczynnik też ujemny ... masz rację Adamm a na dodatek najmniejszy
bo równy −4,25
13 mar 00:12