Trapez i wysokość
Dan: Cześć. Mam trapez równoramienny o ramionach a i b (a > b)
Z wierzchołka kąta trapezu poprowadzono wysokość. Uzasadnij, że wysokość ta dzieli dłuższą
podstawę na odcinki o długościach a−b/2 i a+b/2
Pomoże ktoś?
12 mar 21:44
Jerzy:
Jeśli równoramienny, to a = b.
12 mar 21:54
Eta:
![rysunek](rys/130414.png)
Podstawy a i b a>b
| a−b | | a−b+2b | | a+b | |
y= x+b ⇒ y= |
| +b= |
| = |
| |
| 2 | | b | | 2 | |
x+
y=a
12 mar 22:03
Dan: Czy przy liczeniu y w przedostatnim działaniu nie powinno być w mianowniku 2?
13 mar 07:31
Janek191:
Powinno
13 mar 12:37
Dan: Okej, zatem wszystko wyjaśnione i dziękuję za pomoc. Jesteście wielcy!
13 mar 21:24
Eta:
13 mar 21:27