matek: (√5+2√6)x+ (√5-2√6)x=10
8 lis 21:09
miki:
przekształć
(V2 + V3)2 = 5 + 2 V6 (V2 -V3)2 = 5 - 2 V6
(V2 +V3)x + ( V2 - V3)x =10
8 lis 23:35
coco:
HeJ

na "oko" widac ,że odp będzie x = 2 lub x = -2
Uzasadnimy Va = a (do 1/2)
więc mozna tak zapisać to równanie ;
x/2
x/2
( 5 + 2V6) + ( 5 - 2V6) = 10
teraz tylko zauważyć ,że
1
(5 + 2V6) = ------------ bo po usunięciu niewymierniści po prawej stronie
( 1 -2V6) otrzymasz ( 5 + 2V6)
czyli sa wzgledem siebie odwrotne
x/2
teraz juz prosto ; podstawiamy za t = (5 +2V6)
x/2
1/t = (5 - 2V6)
wstawiając do równania otrzymamy
t + 1/t = 10 I * t bo t≠0
t
2 + 1 = 10 t → t
2 - 10 t + 1 = 0
Δ = 96 VΔ = 4V6
wiec t1 = 5 + 2V6 t2 = 5 - 2V6
wracamy do podstawienia na "t"
( 5 + 2V6)
x/2 = 5 + 2V6 lub ( 5+2V6)
x/2 = 5 - 2V6
wiec 1/2 * x = 1 lub 1/2 * x = - 1 ( bo odwrotność)
ostatecznie odp; x =2 lub x = - 2

9 lis 12:26
a: Dzięki wielkie. Faktycznie zadanie nie takie trudne.
9 lis 13:00
coco:
Te "dzięki " to od " matek " czy od "a"

?
9 lis 13:30
matek: Chyba od obu.
9 lis 14:06
matek: A jak by zrobić taki przykład
(3-2V2)x + (3+2V2)x=6x
to 6x psuje mi szyki. Może jakaś wskazówka?
9 lis 15:06
coco: Hmm

myśle,że tak
[ ( 3 -2V2) + ( 3 + 2V2) ]
x = 6
x Bo w nawiasie rzeczywiście po redukcji
otrzymamy 6
więc jeżeli ma zajśc równość dla
a
x + b
x = ( a + b)
x to tylko dla x = 1
czyli odp ; x =1

9 lis 15:58