Oblicz wartość wyrażenia 𝑥4 − 6𝑥3 + 9𝑥2 − 7 wiedząc, że 𝑥2 − 3𝑥 + 1 = 0
artekkk: Oblicz wartość wyrażenia 𝑥4 − 6𝑥3 + 9𝑥2 − 7 wiedząc, że 𝑥2 − 3𝑥 + 1 = 0
to się równa nie wiem ? coś muszę wyłączyć przed nawias ?
12 mar 21:17
g: wyznacz pierwiastki równania x2−3x+1=0 i wstaw je do pierwszego wyrażenia.
12 mar 21:21
relaa:
Proponuję takie rozwiązanie.
x4 − 6x3 + 9x2 − 7 = (x2 − 3x)2 − 7 = (x2 − 3x − √7)(x2 − 3x + √7) =
(x2 − 3x + 1 − 1 − √7)(x2 − 3x + 1 − 1 + √7) =
(1 + √7)(1 − √7) = 1 − 7 = −6
12 mar 21:23