wspólna praca z roznym efektem
Al: Doświadczony rolnik może zebrać pszenicę ze swojego pola w ciągu 10 godzin.
Jego syn mając mniejsze doświadczenie te sama prace wykonuje 15 godzin, oblicz w jakim czasie
ojciec i syn są w stanie zebrać zboże, pracując jednocześnie.
zrobiłem to tak 1/(1/10+1/15) = 1/(5/30) = 30/5 = 6
Wyszło chyba dobrze, ale mam pytanie czy taki sposób zadziała w każdej takiej sytuacji,
sam nawet nie wiem skąd przyszło mi to do głowy żeby tak zrobić to zadanie, może istnieje
taki wzór?
12 mar 20:53
wmboczek: dobrze, 1/10 i 1/15 to wydajność na godzinę
12 mar 20:56