kśt
stjudent: sin2α=0,87
Jak obliczyć sinα?
12 mar 20:50
Jack:
sin(2α) = 2sinα cosα
12 mar 21:03
Jack: kilka sposobow :
(1)
wtedy podstawiajac
2sinαcosα = 0,87
no i np. wyznaczamy cosinus :
i podstawiamy do jedynki tryg.
sin
2α+cos
2α=1
| | 0,87 | |
sin2α + ( |
| )2 = 1 |
| | 2sinα | |
...
(2)
| | 2sinαcosα | | 2sinαcosα | | 2tgα | |
sin(2α) = 2sinαcosα = |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | sin2α+cos2α | | tg2α+1 | |
z tego wyznaczamy tangens, a potem sinus np. znowu wyznaczajac cos i podstawiajac do jedynki.
12 mar 21:07
stjudent: Dziękuję.
12 mar 22:46