Skala
Cezary: W powieści Jonatana Swifta w krainie olbrzymów wszystko jest 12 razy większe niż w naszym
świecie. Według autora Guliwer został tam trafiony jabłkiem, ale przeżył. Oblicz, ile mogło
ważyć to jabłko, jeśli w naszym świecie na kilogram jabłek składa się sześć owoców przeciętnej
wielkości.
12 mar 20:27
Cezary: jeżeli 1kg = 6 jabłek
| | 1 | |
ale nie wiem co dalej bo jeśli |
| * 12 = 2 |
| | 6 | |
a wynik ma być 288 kg
12 mar 20:30
12 mar 20:36
Janek191:
Jeśli k = 12
to
P1 : P2 = k2
oraz
V1 : V2 = k3
12 mar 20:38
Cezary: Dzięki wielkie Janek, sprawdzisz mi jeszcze jedno zadanie czy dobrze zrobiłem?
Suma objętości dwóch brył podobnych jest równa 2, a ich skala podobieństwa jest równa k = 2.
Oblicz objętość mniejszej bryły.
k = 2
V
1 + V
2 = 2
k
3 = 2
3 = 8
8V
2 = 2 − V
2
9V
2 = 2
12 mar 20:42
Janek191:
V
1 + v
2 = 2
v
2 = 2
3 V
1 = 8 V
1
V
1 + v
2 = V
1 + 8 V
1 = 9 V
1 = 2
U mnie V
1 jest mniejsza
12 mar 20:45
Cezary: | | 2 | |
Znaczy w odpowiedzi i tak jest podane |
| . Więc chyba nie ma znaczenia która objętość mi |
| | 9 | |
wyszła mniejsza ważne ile wynosi prawda?
12 mar 21:05