udowodnij tożsamość
pikolo: Udowodnij tożsamość trygonometryczną :
ctgx−tgxsinx+cosx= 1sinx−1cosx
12 mar 20:27
pikolo: Pomiędzy ctg i tg jest minus
12 mar 20:29
pikolo: Rozpisując lewą stronę o tg = sinx/cosx i ctg = cosx/sinx powstaje ułamek z którym nie wiem co
zrobić
12 mar 20:32
Antonni: | | cosx | | sinx | | cos2x−sin2x | |
ctgx=tgx= |
| − |
| = |
| = |
| | sinx | | cosx | | sinxcosx | |
| | (cosx+sinx)(cosx−sinx) | |
|
| |
| | sinxcosx) | |
12 mar 20:36
pikolo: Nadal zbytnio nie rozumiem o co chodzi
12 mar 20:41
pikolo: W sensie co z tym wynikiem zrobić
12 mar 20:41
Antonni: | (cosx+sinx)(cosx−sinx) | | 1 | | cosx−sinx | |
| * |
| = |
| = |
| sinxcosx | | sinx+cosx | | sinxcosx | |
| | cosx | | sinx | |
|
| − |
| = |
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
12 mar 20:46
pikolo: Teraz już rozumiem . Dzięki
12 mar 20:49