Nie korzystając z kalkulatora wykaż, że √14 + √15 − √13 > 4.
Julia: Nie korzystając z kalkulatora wykaż, że √14 + √15 − √13 > 4.
Gdyby ktoś mógł z komentarzem z góry dzięki
12 mar 20:09
Julia: kwadrat tych liczb?
12 mar 20:15
Adamm: √14+√15>4+√13 ⇔ (√14+√15)2>(4+√13)2
i tak dalej
12 mar 20:16
Adamm: no może nie tak, ale podobnie
12 mar 20:17
Julia: a mogę
14+15−13>8 czyli
11>8?
12 mar 20:18
Julia: sorki błąd 42=16
12 mar 20:19
Alky: Trochę nielegalne.
12 mar 20:20
Adamm: (a+b)2≠a2+b2
12 mar 20:20
Pełcio: a szkoda, życie byłoby prostsze
12 mar 20:21
'Leszek: Julio ,absolutnie tak robic nie wolno , dokonalas falszywego dzialania np.
√9 + 16 = √9 + √16 = 3+4=7
Ale √ 9 +16 = √25 = 5
12 mar 20:22
Julia: kurczę nic nie wychodzi wiem ze √14 to trochę mniej niż 4 a p{15| to trochę więcej niż 4 a
p{13] to jeszcze mniej niż 4 więc lewa strona jest większa niż 4 ale ,żeby udowodnić nie idzie
mi
12 mar 20:41
Mila:
√14 +√15 i √13+4 /2
14+2√14*15+15 i 13+2*4√13+16
29+2√210 i 29+2√208
√210>√208⇔
29+2√210 > 29+2√208⇔
(√14+√15)2>(√13+4)2⇔
√14 +√15 > √13+4 ⇔
√14 +√15 − √13>4
12 mar 20:50
Julia: dziękuje
12 mar 21:05