Wiadomo, że 𝑥3 − 𝑦3 = 19 oraz 𝑥2 + 𝑥𝑦 + 𝑦2 = 19. Sprawdź, czy prawdziwa jest rów
xmilk: Wiadomo, że 𝑥3 − 𝑦3 = 19 oraz 𝑥2 + 𝑥𝑦 + 𝑦2 = 19. Sprawdź, czy prawdziwa jest równość.
a) 𝑥−𝑦=1
b) 𝑥+𝑦=5
c) 𝑥𝑦=6
d) 𝑥2+𝑦2=13
Kompletnie nie wiem jak się zabrać
![](emots/2/kwasny.gif)
ktoś? coś?
12 mar 20:00
Adamm: x3−y3=(x−y)(x2+xy+y2)
12 mar 20:01
xmilk : pierwsze ogarniam ale następne to nie wiem kompletnie jakaś podpowiedź?
12 mar 20:10
karty do gry: (x−y) = 1
x2 − 2xy + y2 = 1
masz zatem :
x2 − 2xy + y2 = 1
x2 + xy + y2 = 19
Ile wynosi xy ?
12 mar 20:23
karty do gry: ewentualnie po wyznaczeniu x − y = 1 możesz wyznaczyć np y = x − 1 podstawić do dowlnego
równania i wyznaczyc x,y.
12 mar 20:25