rownanie trygonometryczne
qeeq: Rozwiąż równanie − 2 cos
2x + 3sinx + 3 = 0 w przedziale ⟨0,2π⟩ .
chcialbym, żebyście mi zobaczyli i powiedzieli czy dobrze robie, ew. gdzie popelniam jakie
bledy
sinx=t
−2(1−t
2)+3t+3=0
2t
2+3t+1=0
delta
i co dalej wykresy rysować i oczytywać? a jak cosinusa X oblicze?
12 mar 19:59
qeeq: eeej
12 mar 20:14
karty do gry: dalej pisać odpowiedź, nawet bez wykresów.
Przedział [0,2π] jest wystarczajaco "mały" i bez problemu mozna wypisać wszystkie rozwiazania
bez rysowania wykresów.
12 mar 20:17
Antonni: A co to jest za eeejjj
![emotka](emots/1/smutny.gif)
cos
2x= 1−sin
2x
−2(1−sin
2x)+3sinx+3=0
−2+2sinx
2+3sinx+3=0
2sin
2x+3sinx+1=0
teraz podsatwienie sinx=t i t∊<−1,1>
12 mar 20:19
Antonni: Nie doczytalem . Zrobiles tak .
12 mar 20:20
qeeq:
![rysunek](rys/130411.png)
x=7/6 π ∧ x=3/2 π ∧ x=11/6 π
dobrze?
tak to sięw ogóle zapisuje? tym znaczkiem − ∧ ? czy tak x∊{7/6 π ;3/2 π ; 11/6 π}
12 mar 20:41
qeeq: proszę o pomoc i ew. korekte
12 mar 20:54
qeeq: halo
12 mar 21:49