Wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)= 3x +b, gdzie b= log
PATO: Wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)= 3x +b, gdzie b = log aspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 2√2
12 mar 19:36
Janek191:
Napisz b
12 mar 19:37
PATO: gdzie b = log u podstawy 1/2 z 2 √2
12 mar 19:37
PATO: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić?
12 mar 19:37
Janek191:
| | 1 | |
b = log0,5 2 √2 ⇔ ( |
| )b = 2√2 = 21,5 |
| | 2 | |
2
−b = 2
1,5
b = −1,5
f(x) =3 x − 1,5 = 0 ⇒ x = 0,5
12 mar 19:41
PATO: Wielkie dzięki Janek!
A można to zrobić w ten sposób, że 12 to 2−1= 23/2 i wtedy wychodzi b= −1.5 ?
12 mar 20:16
Antonni: Mozna
12 mar 20:22