Wyznacz współrzędne punktów
Bułka: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu:
Mając dane punkty A (1,1) i B (3,7), wyznacz współrzędne takich puktów P, Q, aby:
P∈OX , Q∈OY, AP=BP, AQ=BQ.
Jakim czworokątem jest APBQ?
Wiem, że deltoidem, jednak nie wiem jak wyznaczyć P i Q.
Z góry dziękuję
Janek191:
![rysunek](rys/130409.png)
1) prosta AB
2) symetralna odcinka AB
Punkt wspólny symetralnej z osią OX
S = (2, 4)
pr AB ;
a = 3
y = 3 x + b
1 = 3*1 + b
b = − 2
y = 3 x − 2
========
Symetralna
k = 4 +
23 =
143
Punkt przecięcia z osią OX
| 1 | | 14 | |
− |
| x + |
| = 0 / * ( − 3) |
| 3 | | 3 | |
x = 14
−−−−−−
P = ( 14, 0)
==========
Znajdź punkt wspólny symetralnej z osią OY
| 1 | | 14 | | 14 | | 2 | |
y = − |
| *0 + |
| = |
| = 4 |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |