Funkjca
Paula: Wiedząc że funkcja liniowa F(x)= (8 − 2a)x + 0 − b jest rosnąca i jej wykres przecina oś OY w
punkcie P=(0, 4), wyznacz a i b.
12 mar 18:50
Janek191:
Przepisz porządnie funkcję f
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
8 − 2 a > 0
12 mar 18:53
Paula: miało być F(x)= (8 − 2a)x + 10 − b
12 mar 18:54
Janek191:
![rysunek](rys/130396.png)
f(0) = 4
więc
( 8 − 2 a)*0 + 10 − b = 4
b = 6
więc
f(x) = ( 8 − 2 a) x + 4
8 − 2 a > 0
a < 4
Np. a = 2
12 mar 19:04
Antonni: 1.8−2a>0 aby funkcja byla rosnaca
drugie aby wykres funkcji przecinal os OY w punkcie P to 10−b=4 to b=
12 mar 19:06
Paula: Dzięki, w sumie rozumiem.. ale czemu nie przyrównujemy o tak 8−2a= 0, po co dajemy nierówność?
12 mar 19:07
Janek191:
Wtedy byłaby funkcja stała
12 mar 19:09
Paula: Dziękuję
12 mar 19:14